اپتیک optlab
نحوه مقابله سازمان غذا و دارو با تقلبات غذایی تشریح شد

بررسی میدانی سلامت ۴۳ محصول خام کشاورزی

بررسی میدانی سلامت ۴۳ محصول خام کشاورزی به گزارش اپتیک، رئیس سازمان غذا و دارو ضمن تشریح نحوه مقابله با تقلبات غذایی در کشور و چگونگی شناسایی این تقلبات، در رابطه با وضعیت واردات و کشت محصولات تراریخته در کشور هم توضیح داد.



دکتر سید حیدر محمدی در گفتگو با ایسنا، در رابطه با اقدامات سازمان غذا و دارو در حوزه سلامت غذا، از تعیین حدود ۱۷ هزار مورد حداکثر میزان باقی مانده آفت کش ها از محصولات خام کشاورزی و دامی (MRLS) اطلاع داد و اظهار داشت: این حدود بر مبنای لیست سموم ثبت شده یا سفارش شده در کشور و با عنایت به سرانه ی مصرف مواد غذایی مردم ایران محاسبه شده است. بعنوان مثال سرانه ی مصرف پرتقال در کشور امکان دارد روزانه یک عدد باشد، اما در کشور دیگری افراد هفته ای یک پرتقال مصرف کنند. در نتیجه حداکثر میزان باقی مانده آفت کش در دو کشور می تواند متفاوت باشد. تعیین این حدود ضمن رعایت حقوق مصرف کنندگان از نظر ایمنی و سلامت مواد غذایی دریافتی، سبب تسهیل در امر واردات محصولات غذایی هم می شود. در مورد صادرات محصولات غذایی به سایر کشورها هم صادر کنندگان باید به استانداردهای کشور مقصد توجه داشته باشند تا ضمن رعایت الزامات مربوطه جایگاه کشور در بازارهای بین المللی مستحکم تر شود.
بررسی میدانی سلامت ۴۳ نوع از محصولات خام کشاورزی
محمدی افزود: سازمان غذا و دارو نسبت به بررسی وضعیت سلامت و ایمنی محصولات خام کشاورزی هر سال مطابق برنامه مدون از میادین میوه و تره بار در کل کشور نمونه برداری آزمون باقی مانده آفت کش ها، نیترات و فلزات سنگین را انجام می دهد. پایش محصولات کشاورزی از سال ۱۳۹۳ با هفت محصول شروع شده است و در سال ۱۴۰۱، با پایش ۴۳ نوع محصول و حدود ۳۰ هزار نمونه در کشور که مورد بررسی و کنترل قرار می گیرند و با بررسی حدود ۲۰۰ نوع آفت کش در آنها، ادامه دارد.
بحث بزرگ تقلبات غذایی در جهان؛ از تقلب در مواد نگهدارنده تا استفاده از رنگ های غیرمجاز تقلبِ زیاد در ادویه ها
محمدی اظهار داشت: بحث تقلبات غذایی در دنیا بحث بزرگی است. به طوریکه یکی از جلسات اجلاس سالیانه سازمان جهانی بهداشت صرفاً در رابطه با تقلبات است که عموما هم در حوزه دارو و غذا است. البته بحث تقلبات حوزه دارو بسیار خطرناکتر است. چونکه گیرنده دارو بیماری است که سیستم ایمنی ضعیف تری دارد. در عین حال در حوزه تقلبات غذا هم تنوع بالایی داریم که معمولاً باهدف سودجویی بوده و زیاد دیده می شود. در کشورمان هم میتوان این مورد را مشاهده کرد. باید توجه کرد که در مواد غذایی از راه ظاهر، بو و مزه امکان تشخیص تقلبات وجود دارد، اما در فرآورده های دارویی باید آزمایش انجام دهیم.

وی اضافه کرد: تقلبات غذایی می تواند در مواد اولیه استفاده شده، مواد نگهدارنده و... صورت گیرد. بعنوان مثال عدم استفاده درست از مواد نگهدارنده سبب می شود وقتی محصول به دست مشتری می رسد فاسد شده باشد. البته در برخی موارد هم آلودگی ظاهری را از روی محصول پاک می کنند. بعنوان مثال کپک پنیر را برداشته و مجدد استفاده می نمایند. در آبلیمو هم زیاد اتفاق می افتد که آبلیموهای سنتتیک غیرمجاز به کار می برند یا رنگ غیرمجاز سبز یا پالپ تقلبی در آن می زنند. همینطور در حوزه استفاده از رنگ های خوراکی در قنادی ها و کیک سازی ها باید از رنگ های مجاز استفاده گردد. در حالیکه امکان دارد بعضی از رنگ های غیرمجاز هم استفاده نمایند. در عین حال یکی از مواردی که تقلب در آن زیاد دیده می شود در حوزه ادویه ها و رنگ های آن است. مانند زعفران که البته تقلب در آن در کشورمان خیلی کم است. در صورتی که در خارج از کشور میزان تقلبات زعفران بسیار بالاست.
مقابله سازمان غذا و دارو با تقلبات بررسی ۳۰ محصول در سطح عرضه
محمدی با اشاره به اینکه علت بروز تقلبات نیاز بازار است، اظهار داشت: از آنجاییکه بازار نیاز دارد، برخی سودجویان به سمت تقلب می روند. سازمان غذا و دارو در جهت مقابله با تقلبات اقداماتی انجام داده است. در مرحله اول اعلام کردیم که هفت قلم از محصولات را در سطح عرضه نمونه برداری نماییم. در همه استان ها این موارد بررسی می شوند و هم اکنون پایش فرآورده ها در سطح عرضه بر روی ۳۰ محصول در حال انجام می باشد.


تقلبات غذایی صدمه زا و بیماری زا
وی افزود: در نتیجه در سطح عرضه ارزیابی های میدانی و نمونه برداری صورت می گیرد. همینطور امکان دارد در رابطه با یک فرآورده شکایتی مطرح شود که در این حوزه بررسی ها و تست های لازم را انجام می دهیم و در صورت وجود تقلب در محصول یا مغایرت با استانداردهای آن، در سطح عرضه پیگیری کرده و در صورت اثبات تقلب، طیف وسیع تری از محصول را بررسی می نماییم. بعنوان مثال تولیدکننده مدعی می شود که همبرگر ۵۰ درصد گوشت تولید می کند. حال ما بررسی می نماییم که آیا در سطح عرضه هم گوشت مورد استفاده در محصول ۵۰ درصد است یا این که ۱۰ درصد گوشت بهره برده و بقیه را سویا ریخته است؟. البته این موارد نوعی تقلب شناسی است که صدمه زا نیست. چونکه تولیدکننده به جای گوشت از سویا بهره برده است، اما در جایی این تقلبات صدمه زا هستند. بعنوان مثال در بعضی محصولات رنگ مصنوعی استفاده می شود که صدمه زاست.

محمدی با اشاره به اینکه این تقلبات می تواند بیماری زا باشد، اظهار داشت: بسیاری از بیماری ها مانند سرطان ها می تواند به علت عدم توجه به استانداردها و میزان شاخصهای آلاینده ها در مواد غذایی باشد که نسبت به آن توجه نشده است.
نحوه شناسایی تقلبات غذایی از جانب سازمان غذا و دارو لزوم آزمایش تمام مواد غذایی وارداتی و صادراتی در کشور
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: هم اکنون تمام مواد غذایی صادراتی و وارداتی مان باید مورد آزمایش و بررسی قرار گیرند که این اقدام صورت می گیرد و در بازار هم فعلاً درحال بررسی و پایش محصولات هستیم. در عین حال امکان دارد شکایات غذایی مطرح شود که این موارد را هم پیگیری می نماییم.

محمدی با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو بر مبنای قانون و مقررات فرآورده های خوراکی، آشامیدنی و آرایشی بهداشتی مصوب ۱۳۴۶ مکلف به نظارت بر سلامت این فرآورده هاست اظهار داشت: همینطور بر مبنای قانون تشکیل وزارت بهداشت موظفیم استانداردهای این فرآورده ها را هم تدوین نماییم. بعنوان مثال در محصولی مانند رب گوجه فرنگی باید بررسی نماییم که از مواد نگهدارنده ممنوعه در آن استفاده نشده باشد. اگر وقتی در رب را باز می کنید، سیاه شده باشد یا نگهدارنده ندارد یا نگهدارنده غیرمجاز در آن استفاده شده است. همینطور در زمینه بافت های غیر مجازی که امکان دارد در گوشت های همبرگر و... باشد هم بررسی ها صورت می گیرد یا بررسی نمک های خوراکی و تشخیص ناخالصی و تقلب در ساخت و تصفیه نمک خوراکی یکی از اقداماتی است که بررسی می شود. همه این استانداردها موجود است و موارد تقلب را تشخیص می دهیم.

وی افزود: در حال حاضر یکی از مشکلاتی که داریم بحث استفاده از نمک های سنتی تصفیه نشده یا همان کوبشی است که بشدت آلودگی شیمیایی و میزان آلاینده ها در آن زیاد است. هرچند که میزان مواد معدنی این نمک ها بیشتر است، اما به شرطی قابلیت مصرف دارند که که تصفیه شوند، املاح مجازشان باقی بماند و املاح غیرمجاز آن حذف شود، خیلی از رنگ هایی که در نمک ها می بینید به دلیل وجود این املاح است. همینطور در زمینه تقلبات نوشیدنی ها مشاهده می شود که به آنها رنگ مصنوعی اضافه می کنند که به جای رنگ طبیعی از رنگ های مصنوعی استفاده شده که می تواند صدمه جدی به مصرف کننده برساند.
نحوه نظارت بر تولید مواد غذایی در کشور
وی در رابطه با نظارت بر تولید محصولات غذایی در کشور هم اظهار داشت: ما در کارخانه ها و کارگاه های تولید کننده مواد غذایی مسئول فنی داریم که مسئول فنی باید بر کل فرایند تولید، بسته بندی محصول، سلامت مواد اولیه و محصول نهایی نظارت کند. ازاین رو بعضی از این موارد را به مسئولین فنی تفویض کرده ایم و در عین حال معاونت های غذا و داروی دانشگاه های علوم پزشکی هم نظارت می کنند.

محمدی با اشاره به اینکه پایش فرآورده های غذایی در سطح عرضه هر سه ماه یکبار از جانب سازمان غذا و دارو و بر مبنای برنامه تعیین شده صورت می گیرد، اظهار داشت: امسال بالغ بر ۳۰ هزار نمونه فرآورده،
نمونه برداری و آزمایش شد. همینطور پایش اسیدهای چرب ترانس در روغن های خوراکی یکی از برنامه های ادواری سازمان غذا و دارو است که صورت می گیرد. پایش میزان اشباعیت در روغن های مصرفی در قنادی ها و فرآورده های آردی هم صورت می گیرد. البته نظارت بر مصرف روغن در قنادی ها بر عهده مرکز سلامت محیط و کار در معاونت بهداشتی وزارت بهداشت است و بررسی فرآورده های بسته بندی و فرآوری شده با سازمان غذا و دارو است. در عین حال سازمان غذا و دارو در حوزه غذا پنج فرآورده پر مصرف حاوی، نمک و قندهای ساده با هدف کاهش میزان آنها در فرمولاسیون را مورد پایش قرار داده است.



وی همینطور در ادامه صحبت هایش ضمن اشاره به غنی سازی مواد غذایی با ویتامین ها، در زمینه تأمین امنیت غذایی و تغذیه اظهار داشت: بعنوان مثال غنی سازی با ریز مغذی هایی که کمبودشان در جامعه وجود دارد، انجام شده است. مانند غنی سازی مواد غذایی با ویتامین D و غنی سازی آرد نانوایی ها با آهن و اسیدفولیک که صورت می گیرد. نمونه برداری که از آرد نانوایی ها را هم جهت بررسی ایمنی آنها و میزان آهن و اسید فولیک شان، انجام می دهیم. در حوزه محصولات عملگرا مثل پروبیوتیک و بحث حلال در حوزه ژلاتین و پاستیل ها هم محصولات مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرند.

رییس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: هم اکنون یک سند جامع سلامت غذا درحال ابلاغ است که بر مبنای آن تأمین ایمنی غذا و محصولات مورد پایش، بر عهده سازمان غذا و دارو است.




1402/01/20
11:30:49
5.0 / 5
671
تگهای خبر: آزمایش , استاندارد , ایمنی , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک - اپتیک، وضوح دید، کیفیت زندگی. دنیا رو واضح تر و زیباتر ببینید