لبنیات سنتی بخوریم یا پاستوریزه؟
به گزارش اپتیک، رئیس اداره بیماری های منتقله از حیوان به انسان وزارت بهداشت اعلام نمود: حدود ۷۵ درصد موارد تب مالت در مناطق روستایی و به علت تماس مستقیم با دام یا مصرف لبنیات غیرپاستوریزه رخ می دهد.
محمد زینلی، رئیس اداره بیماری های منتقله از حیوان به انسان وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: تب مالت یا بروسلوز، یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که عامل آن باکتری بروسلا می باشد. این بیماری باآنکه قابل درمان است، اما درمان آن معمولا طولانی مدت بوده و نیازمند مراقبت های جدی است. هم اکنون، نزدیک به ۷۵ درصد از موارد ابتلاء در کشور در مناطق روستایی مشاهده می شود که به طور عمده ناشی از تماس مستقیم با دام آلوده یا مصرف فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه و سنتی است. در مناطق شهری هم حدود ۲۵ درصد از موارد به دلیل استفاده از فرآورده هایی مانند پنیر تازه، بستنی یا خامه ای است که از شیر غیرپاستوریزه تهیه می شوند. وی ادامه داد: با وجود هشدارهای مکرر، متاسفانه در سالهای اخیر شاهد افزایش گرایش مردم به مصرف محصولات لبنی به اصطلاح ارگانیک هستیم. این گرایش که گاهی تحت عنوان سبک زندگی سالم یا طبیعی تبلیغ می شود، در خیلی از موارد پایه و اساس علمی و بهداشتی ندارد و بیشتر جنبه تجاری پیدا کرده است.
افزایش گرایش نادرست به لبنیات ارگانیک
به قول زینلی؛ حقیقت اینست که خیلی از لبنیاتی که در کارگاه ها یا مغازه ها تحت عنوان سنتی یا ارگانیک به فروش می رسند، تحت هیچ گونه نظارت بهداشتی نبوده و می توانند عامل انتقال بیماری های خطرناکی مانند تب مالت باشند.
وی افزود: سفارش ما به مردم اینست که از مصرف هرگونه لبنیات سنتی و فرآورده های تهیه شده از شیر خام اجتناب کنند. تمام لبنیات مورد استفاده، همچون شیر، پنیر، ماست و خامه باید به شکل پاستوریزه و از فروشگاه های معتبر تهیه شوند. وی تصریح کرد: برخی نگرانی ها در رابطه با وجود مواد نگهدارنده در شیرهای صنعتی مطرح گردیده است که ضروری است شفاف سازی شود و شیرهای پاستوریزه و استریلیزه که در کارخانه های معتبر تهیه می شوند، حاوی هیچ گونه ماده نگهدارنده ای نیستند. تفاوت در ماندگاری این محصولات تنها به نوع فرایند حرارتی برمی گردد.
فقط از لبنیات پاستوریزه استفاده کنید
زینلی افزود: شیر پاستوریزه با حرارت پایین تری آماده می شود و معمولا تا یک هفته قابل استفاده می باشد، در حالیکه شیر استریلیزه (UHT) با حرارت بسیار بالا استریل شده و بسته بندی آن هم بگونه ای طراحی شده که تا شش ماه بدون احتیاج به مواد نگهدارنده قابل نگهداری است. این مساله بارها توسط مستندات رسمی و مکاتبات با سازمان غذا و دارو تأیید شده است.
وی افزود: در مواردی که افراد ناچار به استفاده از شیر سنتی یا فله ای هستند، حداقل باید شیر را تا دمای جوش حرارت داده و سه تا پنج دقیقه به حالت قل زدن نگه دارند. در صورتیکه پنیر از شیر خام تهیه شده باشد، باید حداقل سه ماه در آب نمک بماند تا امکان مصرف پیدا کند. سایر محصولات مانند کره، ماست و خامه هم باید صرفا از شیر جوشانده شده تهیه شوند.
خطرات تماس تنفسی یا پوستی با دام های آلوده
به قول زینلی؛ شایان ذکر است که خطر ابتلاء به تب مالت فقط به مصرف لبنیات سنتی محدود نمی گردد. تماس مستقیم با دام های آلوده هم یکی دیگر از طریق های انتقال بیماری است. حتی تنفس در محل نگهداری دام یا تماس ترشحات آلوده دامی با زخم یا خراش های روی پوست می تواند سبب ابتلاء شود. این مورد بخصوص در مورد دام هایی که در ظاهر علائمی ندارند اما ناقل بیماری هستند، اهمیت ویژه ای دارد. او در آخر تصریح کرد: ازاین رو ضروریست که مردم، بخصوص ساکنان مناطق روستایی و همینطور مصرف کنندگان شهری، در انتخاب و مصرف لبنیات دقت کافی داشته باشند و از مصرف فرآورده های غیرپاستوریزه به شکل جدی پرهیز کنند.
منبع: اپتیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱