اپتیک optlab

قندی كه كام ها را تلخ می كند

قندی كه كام ها را تلخ می كند اپتیك: زنجان - امروزه بیماری قندی عموم مردم حتی جوانان را درگیر خود كرده است كه به قول متخصصان سبك زندگی ناسالم، كم تحركی در كنار استرس های ناشی از كار و زندگی روزانه، مصرف غذاهای پرچرب و پركالری از عوامل ابتلای به آن محسوب می شوند.


به گزارش اپتیك به نقل از ایرنا، الان با گسترش شهرنشینی، بیماری های مختلفی در جهان خیلی از گروههای مختلف را به خود گرفتار كرده و هر روز هم بر تعداد مبتلایان آن هم افزوده می گردد.
دیابت یكی از شایعترین بیماری های غیر واگیر درجهان اعلام شده، این بیماری پنجمین علت مرگ در اغلب كشورهای با درآمد بالا (توسعه یافته ) است.
بر این اساس در كشورهایی كه ازنظر اقتصادی در حال توسعه هستند؛ شواهد علمی در خصوص اپیدمی این بیماری وجود دارد و علاوه بر دیابت، اختلال تحمل گلوكز هم یكی از معضلات بزرگ در زمینه سلامت است.
مبتلایان به اختلال تحمل گلوكز بیشتر از سایرین در معرض خطر مبتلا شدن به دیابت و بیماری های قلبی عروقی قرار می گیرند.
به رئیس انجمن پشتیبانی از بیماران دیابتی كشو، با افزایش روند بیماری دیابت بدلیل اصلاح نشدن سبك زندگی میزان مبتلایان به این بیماری در ایران به 10 درصد جمعیت رسیده است.
دكتر شكور امیدی به این مورد اشاره كرده بود كه الان 70 درصد مردم پیش از مبتلا شدن به دیابت از بیماری خود آگاه نیستند و ضروری می باشد اقدام های لازم برای آگاه سازی جامعه از این بیماری انجام گیرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سبك زندگی ناسالم، عدم مصرف میوه و سبزیجات كافی در طول روز، استفاده از غذاهای پرچرب و پركالری، فست فودها، كم تحركی در مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر همچون دیابت اثرگذار است.
دكتر محمدرضا صائینی اضافه كرد: تعداد مبتلایان به دیابت در گروه سنی 20 تا 79 سال در سال 2015 بیشتر از 415 میلیون نفر بوده كه پیش بینی می گردد این تعداد تا سال 2040 از مرز 642 میلیون نفر بگذرد.
وی تصریح كرد: بیشتر از سه چهارم مبتلایان به دیابت در سنین 20 تا 64 سال قرار دارند و از سویی نیمی از مبتلایان به دیابت ( در حدود 193 میلیون نفر) از بیماری خود بی اطلاع هستند.
این مسئول بهداشتی افزود: طبق آمارهای عرضه شده در جهان هر 30 ثانیه یك نفر پای خویش را به خاطر عوارض دیابت از دست می دهد و در هر دقیقه هم 12 مورد جدید دیابتی اضافه می گردد.
صائینی اضافه كرد: دیابت 2.5 تا 15 درصد كل بودجه بهداشتی كشورها را به خود اختصاص داده و هزینه درمان بیماران دیابتی در ایران سالانه حدود یك میلیارد دلار بر آورد شده است.
وی بیان كرد: تعداد مرگ و میر مربوط به دیابت ( 5 میلیون نفر) در سال 2013 به تنهایی بیشتر از مجموع مرگ و میر ناشی از بیماری های ایدز ( 1.5 میلیون نفر)، سل ( 1.5 میلیون نفر ) و مالاریا ( 600 هزارنفر) در همان سال بوده است.

** وضعیت بیماری دیابت در استان زنجان
صائینی اضافه كرد: بر مبنای آخرین آمار و مطالعات انجام گرفته میزان شیوع دیابت در افراد بالای 25 سال استان 7.3 درصد و در كشور 9.3درصد اعلام شده و درصد آگاهی بیماران دیابتی از بیماری خود در استان 60 درصد و در كشور 74 درصد است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان اظهار داشت: بر مبنای همین مطالعات انجام شده، درصد افراد دارای اضافه وزن در كشور 56 و در استان حدود 55 درصد در افراد بالای 18 سال می باشد كه این میزان در خانمها بیشتر از آقایان است.
به گفته صائینی، همین تحقیقات نشان می دهد درصد كم تحركی در كشور 56 درصد بوده و در استان این میزان حدود 42 درصد اعلام شده كه عرضه برنامه ریزی و آگاه بخشی برای عموم امری ضروری می باشد.
این مسئول بهداشتی با اشاره به اقدامات معاونت بهداشتی در برنامه برنامه پیشگیری و كنترل بیماریهای غیرواگیر ( ایراپن) افزود: با اجرای این برنامه گام بزرگی در جهت پیشگیری و كنترل بیماریهای غیرواگیر به خصوص دیابت و عوامل خطر آنها برداشته شد.
وی افزود: در این برنامه همه افراد بالای 30 سال همزمان با خطرسنجی سكته قلبی و مغزی در 10 سال آینده، از لحاظ عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر نیزمورد ارزیابی قرار می گیرند و در صورت شناسایی افراد مبتلا به دیابت و فشارخون تحت مراقبت قرار می گیرند.
صائینی تصریح كرد: همه افراد بالای 30 سال كه دارای عامل خطر باشند با انجام مجانی آزمایش قندخون و چربی خون، ریسك خطر سكته قلبی و مغزی برای آنها سنجیده می گردد.

** بیماری دیابت، درمان قطعی ندارد
معاون فنی مركز بهداشت دانشگاه علوم پزشكی زنجان هم در این باره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: دیابت یا مرض قند به افزایش غیرطبیعی قند خون اطلاق می گردد و در واقع نوعی اختلال در سوخت و ساز بدن است بطوری كه بدن قادر به استفاده كامل از قند نمی باشد.
دكتر داود رحمانی اضافه كرد: قند كه ماده ای برای عملكرد صحیح سلول های بدن بشمار می رود، برای ورود به سلول به ماده ای به نام انسولین نیاز دارد.
وی بیان كرد: هراختلالی در تولید عملكرد انسولین علت بروز بیماری دیابت بوده و در این میان انسولین هورمونی است كه از لوزالمعده ترشح می گردد و نقش اصلی آن تنظیم قند خون است.
رحمانی تصریح كرد: اگر به هر دلیلی قند خون در بدن بالا برود، بدن با ترشح انسولین باعث پائین آوردن آن می گردد در واقع انسولین قند خون را به حالت تعادل بر می گرداند.
معاون فنی مركز بهداشت دانشگاه علوم پزشكی زنجان پرخوری، پرنوشی، پرادراری، ضعف و سستی، كاهش وزن را از علائم بیماری دیابت اعلام نمود.

** عوامل خطر ساز دیابت را جدی بگیرد
وی بیان كرد: افرادی بالای 30 سال، افراد چاق یا دارای اضافه وزن، مبتلایان دارای فشارخون بالا، سابقه بیماری دیابت در افراد خانواده، تغذیه نامناسب (مصرف شیرینی جات، غذاهای پرچرب )، كم تحركی، افراد مبتلا به چربی خون بالا، افرادی كه سابقه بیماری قلبی عروقی و سابقه دیابت حاملگی بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند.
رحمانی اضافه كرد: دیابت به نوع یك و 2 تقسیم می گردد كه دیابت نوع یك، بیشتر در كودكان نوجوانان و جوانان ( افراد كمتر از 30 سال) دیده می گردد كه این نوع از دیابت به علت تخریب سلول های تولید كننده انسولین تولید می گردد و افراد مبتلا به طور معمول لاغر هستند و جهت درمان باید انسولین تزریق كنند.
وی تصریح كرد: دیابت نوع دوم هم در افراد میانسال و مسن دیده می گردد و شایع ترین نوع دیابت است.
به گفته وی، بیشتر از 90درصد كل بیماران دیابتی در سراسر جهان به این نوع بیماری مبتلا هستند و علت آن كمبود ترشح انسولین یا كاهش تاثیر آن می باشد و بیماران به طور معمول چاق هستند یا اضافه وزن دارند.
رحمانی افزود: برخلاف دیابت نوع یك شروع آن بسیار آهسته و كم سر و صداست و فرد امكان دارد سالها از بیماری خود بی خبر باشد اگر بیمار مبتلا به دیابت نوع دوم رژیم غذایی خویش را رعایت و یا داروی خویش را به موقع مصرف نكند در طولانی مدت دچار عوارض بیماری خواهد شد.

** اضافه وزن را جدی بگیرید
عضو انجمن تغذیه ایران در ارتباط با راههای پیشگیری از بیماری دیابت هم اظهار داشت: اضافه وزن مهمترین علت مبتلا شدن به دیابت نوع 2 بوده حتی كاهش پنج درصدی وزن هم می تواند سبب كنترل قندخون شود.
پروین افشار اضافه كرد: حدود 90درصد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 چاق هستند و در این میان چاقی باعث افزایش مقاومت به انسولین، عدم تحمل گلوكز و تاثیر كمتر داروهای مخصوص دیابت می گردد.
وی تصریح كرد: كنترل اندازه دور شكم هم یكی از عوامل مهم در پیشگیری از دیابت می باشد، ازاین رو سفارش می گردد نسبت به كاهش وزن خود با استفاده از كاهش كالری مصرفی و افزایش فعالیت بدنی اقدام نمایند.
كارشناس تغذیه انجمن تغذیه ایران افزود: مردم باید برنامه مرتب ورزشی مانند پیاده روی تند به مدت 30 دقیقه در روز داشته باشند و مصرف فیبر را در رژیم غذایی خود فراموش نكنند.
وی بیان كرد: دریافت فیبر با استفاده از مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها، حبوبات و نان های سبوس دار افزایش یابد.
افشار اضافه كرد: فیبرها بخصوص فیبرهای محلول موجود در میوه هایی مثل سیب، انگور، آلو و مركبات و غلاتی نظیر جو و جودوسر و انواع حبوبات سبب پایین آوردن كلسترول خون می شوند و با جایگزین شدن به جای غذاهای آماده و تنقلات و غذاهای پرجرب، به میزان زیادی به كاهش وزن كمك می كنند.
وی یادآوری كرد: جوانان و بزرگسالان در هر روز به مصرف دست كم 25 گرم فیبر نیاز دارند. سفارش می گردد كه مصرف فیبر در هر روز 25 تا 40 گرم باشد و با مصرف روزانه 5 واحد سبزی و میوه (400 گرم ) بخش زیادی از فیبر مورد نیاز تامین می گردد.
این مشاور تغذیه اضافه كرد: فیبرهای نامحلول موجود در انواع سبزی ها، آجیل، جو و گندم هم باعث افزایش سرعت حركت مواد غذایی در دستگاه گوارش می شوند و افزایش سرعت حركت دستگاه گوارش سبب كاهش جذب مواد قندی و پیشگیری از دیابت می شوند.

**مصرف چربی را كاهش دهید
عضو انجمن تغذیه ایران افزود: مصرف بیش از اندازه چربی و روغن، علاوه بر مشكلاتی كه برای سیستم قلب و عروق تولید می كند، باعث افزایش كالری دریافتی و در نهایت بروز اضافه وزن و چاقی می گردد كه هم زمینه ساز و هم تشدیدكننده دیابت است.
وی بیان كرد: استفاده از اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن های گیاهی مایع همچون روغن كانولا و روغن زیتون و سایر روغن های مایع به پیشگیری از دیابت نوع 2 كمك می نماید.
به گفته این مشاور تغذیه، چربی های حاوی اسیدهای چرب ترانس موجود در فست فودها، غذاهای سرخ شده و روغن نباتی جامد (هیدروژنه) خطرناك هستند و خطر بروز بیماری های غیرواگیر همچون بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و دیابت را می افزایند.
افشار اضافه كرد: كاهش میزان قند خون و افزایش حساسیت به انسولین همچون اثرات مفید فعالیت های ورزشی هستندو در این میان فعالیت ورزشی ایروبیك (هوازی) با شدت متوسط، حداقل پنج روز در هفته و هر بار به مدت 30 دقیقه، یا ورزش هوازی با شدت زیاد، سه روز در هفته و هر بار به مدت 20 دقیقه سفارش می گردد.
وی تصریح كرد: نظم در غذا خوردن یكی از موارد مهمی است كه به كنترل قند خون كمك زیادی می كند یعنی بهتر است غذاها در سه وعده اصلی صبحانه، ناهار و شام و دو میان وعده بامداد و عصر و وعده آخر شب تقسم شده و مصرف گردد.
به گزارش اپتیك به نقل از ایرنا، 14 نوامبر ( 23 آبان ماه ) روز جهانی دیابت، سالروز تولد دكتر بانتیگ كاشف انسولین و هدف از این روز علاوه بر بزرگداشت این دانشمند بزرگ، آگاه كردن هر چه بیشتر دنیا با اهمیت بیماری دیابت است.
فدراسیون جهانی دیابت (IDF)، به مناسبت روز جهانی دیابت امسال تمركز خویش را بر روی خانواده گذاشته و شعار امسال را ' دیابت و خانواده' نامگذاری كرده است.
9646/8068


1397/08/26
15:29:00
5.0 / 5
4664
تگهای خبر: آزمایش , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک