داده های برنامه ملی مراقبت غذا و تغذیه از سال 1392 با هدف رصد وضعیت تغذیه كودكان و بزرگسالان ایرانی توسط انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی در كشور جمع آوری شده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور، دكتر هدایت حسینی اظهار نمود: داده های برنامه ملی مراقبت انستیتو تغذیه و صنایع غذایی كشور مبین مبتلا شدن به درجات مختلف چاقی و اضافه وزن در بیش از 20 درصد كودكان كشور است.
وی اضافه كرد: این یافته ها اخطار جدی است كه ما را برآن می دارد تا چاره ای برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و ترویج الگوی غذایی صحیح در جهت كاهش بار بیماری های غیر واگیر در كشور بیاندیشیم.
حسینی ادامه داد: اضافه وزن و چاقی تنها سبب تولید بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، پرفشاری خون و انواع سرطان ها نیستند، بلكه می توانند علت مهمی برای افسردگی، كاهش ظرفیت كاری و در نتیجه كاهش كیفیت زندگی افراد باشند.
** تغذیه ناسالم زمینه ساز خیلی از بیماری های غیر واگیر است
وی ادامه داد: در كنار همه عوامل خطر بروز بیماری های غیرواگیر، تغذیه ناسالم نقش بسیار برجسته را ایفا می كند. تغذیه ناسالم زمینه ساز خیلی از بیماری های غیرواگیر است.
حسینی اضافه كرد: بیماری های غیرواگیر روز به روز در سراسر جهان در حال افزایش هستند و هر روز شمار زیادی از مردم دنیا در اثر مبتلا شدن به انواع مختلف بیماری های غیر واگیر سلامتی و جان خویش را از دست داده یا مبتلا به عوارضی می شوند كه به ناچار باید تمام زندگی خویش را با عوارض ناشی از آن سپری كنند.
وی اظهار داشت: با ارتقاء آگاهی و دانش تغذیه افراد جامعه می توان به الگوی غذایی سالم و مبتنی برمبانی علمی و به تبع آن سلامت و كاهش بار بیماری های غیر واگیر در جامعه دست یافت.
حسینی اضافه كرد: در همین راستا و با عنایت به لزوم فرهنگ سازی برای بهبود الگوی غذایی و شناساندن سبد مطلوب غذایی در همه زیر گروه های سنی و جنسی، همه ساله برنامه بسیج ملی تغذیه سالم با رویكرد ارتقا فرهنگ و دانش تغذیه ای و آشنایی مردم با سبد مطلوب غذایی برگزار می گردد.
وی ادامه داد كه امسال هم این بسیج با هدف پیشگیری و كنترل چاقی با تغذیه سالم از 15 تا 30 دیماه در سراسر كشور برگزار می گردد. امسال تمركز بر پیشگیری و كنترل چاقی است. چاقی مشكلی كه متاسفانه گریبانگیر افراد زیادی در سراسر دنیاست و جامعه ایرانی هم از این امر مستثنی نیستند.
حسینی اضافه كرد: این مجموعه بعنوان مهمترین مركز ملی غذا و تغذیه در كشور با رسالت شناسایی مشكلات تغذیه كشور و سیاستگذاری و برنامه ریزی برای رفع مشكلات تغذیه ای آحاد جامعه بر مبنای شواهد علمی متقن در جهت طرح تحول نظام سلامت فعالیت ها و برنامه های ملی متعددی را برای توسعه سلامت ایرانی ها در دست اجرا دارد.
وی، برنامه ملی بررسی مصرف مواد غذایی خانوار ایرانی بمنظور شناسایی الگوی غذایی و سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی، برنامه ملی پایش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیر واگیر در مواد غذایی صنعتی و صنفی با هدف شناسایی عوامل خطر تغذیه ای در مواد غذایی و برنامه ریزی برای به حداقل رسانیدن این عوامل خطر و برنامه ملی تعیین و به روز رسانی جدول تركیبات مواد غذایی كشور با رویكرد شناسایی تركیبات مغذی مواد غذایی جامعه ایرانی را همچون برنامه های این مجموعه برشمرد.
حسینی اضافه كرد: برنامه ملی مطالعه رژیم غذایی با هدف بررسی و مطالعه دریافت عوامل خطر آلاینده و عوامل مغذی در رژیم غذایی احاد جامعه ایرانی، برنامه ملی تحلیل سیاست های غذا و تغذیه كشور برای مطالعه سیاست ها، قوانین و مقررات و پیشنهاد اصلاح در سیاست ها در جهت تامین غذای سالم و سبد غذایی مطلوب در كشور و برنامه ملی ترجمان دانش با هدف فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به خانواده ها با هدف بهبود الگوی غذایی سالم و نتایج تغذیه ناسالم از دیگر برنامه های این انستیتو است.
وی تصریح كرد كه اصلاح الگوی تغذیه ای و ارتقاء سلامت غذا در جامعه مستلزم همكاری همه آحاد جامعه و دستگاه های مسئول است و بسیج عمومی را در این خصوص می طلبد كه بی گمان یك بازوی اصلی آن خود مردم هستند و برنامه بسیج ملی تغذیه سالم امسال هم با این هدف برگزار می گردد.