اخطار بلاگرها درحال دزدیدن فرزندانتان هستند!
به گزارش اپتیک، یک متخصص روانشناسی اظهار داشت: در گذشته والدین با رفتارهای مناسب خود نقش تربیتی مؤثری داشتند و این روند با همراهی معلمان ادامه پیدا می کرد؛ اما امروزه این چرخه گرفتار صدمه شده است.
خبرگزاری مهر - گروه سلامت: در دنیای امروز که گوشیهای هوشمند، رسانه های اجتماعی و زندگی مجازی به بخش جدایی ناپذیر زندگی کودکان و نوجوانان تبدیل گشته اند، الگوهای تربیتی هم دستخوش تغییرات چشم گیری شده است. حضور مادری که با سادگی و مهر، فرزند خویش را پرورش می داد یا پدری که با حضور مؤثر خود الگو می شد کمرنگ شده است. حالا بلاگرهایی با ظاهر اغراق شده، زندگی های لوکس و پیام هایی سطحی، قهرمانان نسل جدید شده اند. فرزانه عامری، متخصص روانشناسی، در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بررسی این پدیده اخطار می دهد: اگر خانواده ها نقش الگویی خویش را بازنیابند، صدمه های فردی و اجتماعی، آینده نسل نوجوان را تهدید خواهدنمود. وی در ارتباط با تاثیر فضای مجازی و تبلیغات به جراحی های زیبایی توسط بلاگرها روی کودکان و نوجوانان اظهار داشت: نخستین و مهم ترین محیط اجتماعی برای کودکان، خانواده است؛ بعد از آن مدرسه و آینده در دانشگاه نقش آفرینی می کنند؛ در گذشته خانواده ها بعنوان نخستین الگوهای مثبت برای فرزندان عمل می کردند، والدین با رفتارهای مناسب خود نقش تربیتی مؤثری داشتند و این روند با همراهی معلمان و گروههای همسالان سالم ادامه پیدا می کرد؛ اما امروزه این چرخه گرفتار صدمه شده است. وی اضافه کرد: نخستین صدمه به این چرخه از خانواده شروع شده، یعنی والدین به علل مختلف از ایفای نقش الگو برای فرزندان بازمانده اند؛ همینطور در بعضی موارد والدین گرچه حضور فیزیکی دارند اما نمی توانند الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند. بعنوان مثال مادران درگیر مشغله های شخصی مانند خرید و کارهای روزمره شده و نقش تربیتی خویش را کم رنگ کرده اند. عامری گفت: ورود زودهنگام کودکان به فضای مجازی است. مشاهده می شود که حتی کودکان زیر دو سال بدون محدودیت از موبایل استفاده می نمایند. این مورد سبب شده است که جای خانواده و معلمان، رسانه ها و رسانه های اجتماعی بعنوان الگوهای جدید برای کودکان مطرح شوند. این متخصص روانشناسی اذعان کرد: رسانه های اجتماعی و رسانه های تصویری، الگوهای غربی با پیام های مثبت و منفی را به کودکان عرضه می دهند. بعضی از این الگوها حتی زمانیکه رفتارهای منفی مانند فساد را به نمایش می گذارند، بعنوان افراد موفق و قهرمان معرفی می گردند. این روند، سبب تحریف در ارزش ها و هویت یابی کودکان و نوجوانان شده است و اگر خانواده ها نقش خویش را بعنوان الگوی اصلی فرزندان بازیابی نکنند، صدمه های اجتماعی و فردی در نسل های آینده شدت خواهد گرفت.
تغییر الگوهای نوجوانان عامری مطرح کرد: در سالهای اخیر، الگوهای سنتی تربیتی که خانواده ها و معلمان در اختیار کودکان و نوجوانان قرار می دادند، به تدریج کنار گذاشته شده اند. به جای این الگوها، چهره هایی مانند برخی بازیگران، سلبریتی ها و بلاگرها فضای مجازی، قهرمانان جدید نسل نوجوان شده اند؛ اشخاصی که در بسیاری موارد نمی توان آنان را هنرمند واقعی نامید. وی ادامه داد: ظهور بلاگرها در پنج تا هفت سال گذشته در رسانه های اجتماعی، بشدت رشد کرده است. این افراد زندگی خویش را به نمایش می گذارند؛ اما معمولا تصویری غیرواقعی از موفقیت، ثروت و خوشبختی عرضه می دهند. نمایش خانه های مجلل، خریدهای گرانقیمت و سبک زندگی لوکس، نوجوانان را جذب می کند و آنان را به دنبال کردن این الگوهای مصنوعی سوق می دهد. این متخصص روانشناسی متذکر شد: در چنین شرایطی خانواده ها نقش الگو بودن را بیشتر از قبل از دست داده اند. برخی مادران که به ظاهر خود بیشتر از نقش مادری اهمیت می دهند یا پدرانی که درگیر مشغله های فردی هستند، نمی توانند الگوی مناسبی برای فرزندانشان باشند. در نتیجه نوجوانان با الگوگیری از سلبریتی ها و بلاگرها، درگیر احساسات کاذب از موفقیت و زیبایی می شوند.
وی اخطار داد: این فرایند، چرخه ای معیوب به وجود آورده که نوجوانان را در اسارت ارزش های غیرواقعی نگه می دارد و مانع رشد طبیعی و متعادل آنها می شود. کارشناسان تاکید دارند که بازگشت به الگوهای صحیح خانوادگی و بازتعریف ارزش های واقعی، برای نجات نسل آینده لازم است رشد عمل های زیبایی و تاثیر آن بر روابط اجتماعی و فردی عامری در ادامه اظهار داشت: خیلی از اشخاصی که به عمل های زیبایی گرایش پیدا می کنند، گرفتار نوعی خودکم بینی یا احساس حقارت نسبت به ظاهر خود هستند. در صورتیکه در خیلی از موارد، این افراد از نظر ظاهری مشکلی ندارند و جامعه هم آنان را پذیرفته است. وی اشاره کرد: حدود ۱۵ سال پیش، در آلمان تظاهراتی توسط گروهی از زنان برگزار شد که در آن نسبت به انتخاب مدلهای صرفا زیبا توسط رسانه ها اعتراض شد. معترضان معتقد بودند که این انتخاب های گزینشی، معیارهای زیبایی را غیرواقعی کرده و سبب کاهش رضایت زوجین از یکدیگر می شود. در صورتیکه در زندگی واقعی، بیشتر افراد دارای زیبایی های طبیعی و متوسط خود هستند. این متخصص روانشناسی اضافه کرد: امروزه در رسانه ها و بخصوص رسانه های اجتماعی، الگوهایی به معرض نمایش گذاشته می شوند که یا از زیبایی طبیعی برخوردار می باشند یا با کمک عمل های زیبایی به ظاهر ایده آل دست یافته اند. این روند باعث می شود که افراد، بخصوص در روابط زناشویی، رضایت خود از همسرشان را از دست بدهند و گرفتار مقایسه های مخرب شوند؛ مسأله ای که بر روابط عاطفی و حتی روابط جنسی تاثیر منفی گذاشته است. وی تأکید می کند: رقابتهای سالم باید در زمینه هایی همچون علم، هنر و دانش شکل بگیرد، اما خلأهای فرهنگی و روانی، رقابت در زمینه زیبایی ظاهری را به یک ارزش مبدل کرده است، نتیجه این وضعیت نارضایتی مداوم و ناتوانی در دستیابی به احساس رضایت پایدار می باشد. عامری متذکر شد: علاوه بر این، بلاگرها و پزشکان فعال در زمینه عمل های زیبایی، با تبلیغات گسترده خود این چرخه را شدت بخشیده اند. درآمد بالای حاصل از جراحی های زیبایی، انگیزه ای قوی برای ادامه این روند در جامعه به وجود آورده است.
ضرورت بازسازی الگوهای تربیتی در مقابل موج رقابتهای ظاهری این متخصص روانشناسی اشاره کرد: نقش خانواده ها در شکل گیری به الگوهای رفتاری فرزندان بشدت کمرنگ شده و جای خویش را به رقابتهای ظاهری و فضای مجازی داده است. در گذشته، والدین با رفتار و سادگی خود الگوهای سالمی برای فرزندانشان ایجاد می کردند. بعنوان نمونه، مادری که وارد رقابتهای ظاهری نمی شد، ناخواسته الگویی سالم برای فرزند پسر یا دختر خود بود. اما امروزه، حتی کودکان زیر دو سال هم از راه ابزارهایی مانند موبایل، وارد دنیای رقابتهای ظاهری شده اند. وی اشاره کرد: کودکان از هر آن چه در اطراف خود می بینند الگو می گیرند. اگر ارزش هایی چون زیبایی ظاهری بیش از اندازه بزرگنمایی شود، این باور در کودک شکل می گیرد که زیبایی فیزیکی، مهم ترین ارزش فردی است. به این علت سفارش می شود خانواده ها از تحسین های بیش از اندازه ظاهری پرهیز کنند و ارتباط فرزندانشان را با اشخاصی که کمتر درگیر رقابتهای سطحی هستند، تقویت نمایند. هرچند این اقدام درمان قطعی محسوب نمی شود و باید از همان شروع ریشه ای تربیت شود. عامری متذکر شد: فضای مجازی امروز الگویی متفاوت عرضه می دهد؛ خانه های لوکس، چهره های پرآرایش، زندگی های غیرواقعی و الگوبرداری هایی که به جای ارزش های واقعی، ظاهرگرایی را تشویق می کنند. در صورتیکه دو دهه پیش، هنرپیشه ها با افزایش سن، زیبایی طبیعی خویش را حفظ می کردند، امروز حتی ظاهر آنها هم با معیارهای غیرواقعی زیبایی سنجیده می شود. در گذشته دانشگاه ها و مراکز فرهنگی، فضایی برای آشنایی جوانان با الگوهای موفق و سالم فراهم می کردند. اما امروز، نبود این الگوهای حقیقی و تاثیر رسانه های مجازی، اعتماد جوانان را نسبت به جامعه و حتی نسبت به خودشان کاهش داده است. وی اضافه کرد: اگر هر خانواده بتواند در دایره کوچک خود گامی مثبت بردارد، میتوان به بهبود اوضاع امیدوار بود. هرچند وجود مدارس مذهبی و برنامه های فرهنگی پرارزش است، اما حقیقت اینست که موبایل و فضای مجازی، نقش اصلی در الگوسازی برای کودکان و نوجوانان را به عهده گرفته اند. عامری اشاره کرد: نبود شبکه های قوی مجازی با محتوای مثبت برای نوجوانان و جوانان، یکی از خلأهای جدی است. در صورتیکه کشور دارای تعداد زیادی جوان موفق، نخبه و سالم می باشد، رقابتها بیشتر بسمت ظاهرگرایی هدایت شده و کمتر فرصت دیده شدن برای رقابتهای علمی، هنری و اخلاقی وجود دارد.
منبع: optlab.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱