اپتیک optlab

سه ضلع کمبود شیر خشک مقصر کیست؟

سه ضلع کمبود شیر خشک مقصر کیست؟ به گزارش اپتیک، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت، سامانه تیتک و تاخیر بیمه ها در پرداخت مطالبات، خواهان بازبینی فوری در دستورالعمل و اصلاح روندهای اجرایی شد.


خبرگزاری مهر - گروه سلامت: در روزهایی که مسؤلان از ضرورت پشتیبانی از فرزندآوری سخن می گویند برخی خانواده های ایرانی در تهیه ابتدایی ترین نیاز نوزادان خود با مشکل مواجه اند؛ شیر خشکی که به جای در آغوش گرفتن نوزاد، پشت پیشخوان داروخانه ها و در هزارتوی بروکراسی گم شده است. قاچاق همچنان ادامه دارد، داروخانه ها بی انگیزه شده اند و بیمه ها هم با تأخیرهای چندماهه، مشکلات را دوچندان کرده اند؛ این همان واقعیتی است که مصطفی جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در گفتگو با خبرنگار مهر به آن پرداخته و از یک بحران جدی در زنجیره تأمین شیر خشک پرده برداشته است. در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید.

با توجه به اجرای طرح دارویار چرا این طرح همچنان بی نتیجه مانده است؟

جمالیان: ما با هدف کاهش قاچاق دارو، سیاست هایی نظیر اجبار نسخه پزشک و ثبت اطلاعات در سامانه تیتک را اجرا کردیم. اما نتیجه ای که شاهد آن هستیم، تنها افزایش فشار به مردم و کاهش انگیزه داروخانه ها برای توزیع است. مصرف شیر خشک نه تنها کاهش نیافته، بلکه خانواده ها مجبورند با دشواری بیشتر و قیمت بالاتر نیاز فرزندانشان را تأمین کنند. داروخانه ها شیر خشک را نقدی خریداری می کنند، اما بیمه هزینه آنرا با تأخیر سه یا چهار ماهه پرداخت می کند. این در حالیست که با سخت گیری های فعلی، داروخانه ها باید با خانواده ها درگیر شوند، کارت ملی بگیرند، پاسخگو باشند و در نهایت هم پولشان را دیر دریافت نمایند. طبیعی است که دیگر علاقه ای به توزیع نداشته باشند. ما از یک طرف تبلیغ فرزندآوری می نماییم اما از طرفی تأمین شیر خشک را دشوار کرده ایم و این در حالیست که برخی مادران به علل پزشکی امکان شیردهی ندارند؛ نباید نیاز حیاتی نوزادان را به مساله ای فرهنگی یا سوءاستفاده اقتصادی تقلیل داد.

چرا با اجرایی شدن طرح دارویار اما بحران شیرخشک همچنان درکشور وجود دارد؟

جمالیان: در شرایطی که سیاستهای جمعیتی کشور بر افزایش نرخ فرزندآوری تاکید دارند، تأمین شیرخشک برای نوزادان با چالش های جدی روبرو شده است؛ مشکلی که خانواده ها، داروخانه ها و حتی نمایندگان مجلس را نگران کرده است. کمبود شیرخشک در بازار دارویی کشور و ناتوانی در تأمین نیاز مادرانی که به علل پزشکی قادر به شیردهی نیستند، سبب نارضایتی مردم شده است. این در حالیست که سامانه تیتک، با هدف رهگیری دارو و اقلام سلامت محور از زمان تولید تا مصرف نهایی، مسئولیت نظارت بر توزیع این محصولات را بر عهده دارد. با وجود ادعای نظارت هوشمند از جانب وزارت بهداشت، گزارش های میدانی از ادامه دار بودن مشکل دسترسی به شیرخشک حکایت دارند. خیلی از داروخانه ها علاقه ای به عرضه این محصول نشان نمی دهند. به قول مسؤلان برخی داروخانه ها، خرید نقدی شیرخشک از شرکتهای توزیع کننده و پرداخت نشدن مطالبات از جانب بیمه ها، آنها را از ادامه فعالیت دراین خصوص دلسرد کرده است.

تیتک آیا نظارتی روی توزیع شیر خشک دارد؟

جمالیان: کارکرد سامانه تیتک در رهگیری محصولات دارویی و شیر خشک، خواهان شفاف سازی وزارت بهداشت در مورد مشکلات موجود در شبکه توزیع است، یعنی اگر سامانه تیتک (TTAC) توانایی رهگیری یک فرآورده را از زمان ورود به کشور تا عرضه در داروخانه و حتی رسیدن به دست مصرف کننده دارد، باید مشخص شود گره کار کجاست. اگر مشکلی در وزارت بهداشت یا سیستم توزیع وجود دارد، باید رسماً اعلام گردد. نمی توان همه چیز را به گردن مردم انداخت و تنها با شعار اصلاح فرهنگ مصرف، مشکل را نادیده گرفت. برخی ادعا می کنند شیر خشک از کشور خارج شده و در صنایع بستنی سازی، پنیر سازی یا در کشورهایی مانند عراق مصرف می شود. با این وجود، اگر سیستم توزیع ما سالم باشد، این قاچاق نمی تواند از مسیر رسمی صورت گیرد. ازاین رو مشکل یا از نظارت است، یا از جای دیگری. ما نمی توانیم با طرح نظریه های کلی مثل تغییر فرهنگ یا رفتار مصرف، از زیر بار کم کاری خود شانه خالی نماییم. اگر سامانه تیتک توانایی رهگیری کامل محصول را دارد، باید دقیقا مشخص شود که کدام بخش از زنجیره تأمین مبتلا به اختلال شده است. واقعا تهیه شیر خشک برای مردم سخت شده و خانواده هایی که فرزند خردسال دارند، با مشکلات جدی روبرو هستند. نباید تمام فشار را به خانواده ها وارد نماییم، در حالیکه کم کاری های اجرایی نادیده گرفته می شود. همینطور بازبینی در روندهای نظارتی، اصلاح شیوه نامه های بیمه ای و ایجاد مشوق هایی برای داروخانه ها بسیار مهم است؛ پیشنهادهایی مانند پرداخت بموقع مطالبات داروخانه ها، شفاف سازی فرآیندهای توزیع از راه سامانه تیتک، و مواجهه با سوءاستفاده از اقلام دارویی مطرح گردیده است.

چرا بیمه ها در پرداخت مطالبات تأخیر دارند؟

جمالیان: فرایند تأمین شیر خشک، خواهان بازبینی فوری در دستورالعمل های توزیع این محصول حیاتی شد؛ در زمان افزایش قیمت شیر خشک، وعده داده شد که با بهره گیری از سامانه های مربوطه، این کالا به شکل هدفمند به دست مصرف کننده نهائی برسد. قرار بود بیمه ها نقش مؤثری در این فرایند ایفا کنند، اما متاسفانه شاهد تأخیرهای سه تا چهارماهه در پرداخت مطالبات داروخانه ها هستیم. این تأخیرها سبب شده داروخانه ها که شیر خشک را به شکل نقدی از شرکتهای پخش خریداری می کنند، برای ادامه همکاری گرفتار مشکل شوند. داروخانه ای که سرمایه خویش را به شکل نقدی صرف خرید محصول کرده، نمی تواند چند ماه برای دریافت پول خود از بیمه معطل بماند. ازاین رو باید بیمه ها مکلف شوند پرداخت ها را به روز انجام دهند تا زنجیره تأمین شیر خشک مبتلا به اختلال نشود.

برای بهبود فعالیت داروخانه ها چه باید کرد؟

جمالیان: در مواقع اضطراری باید اختیارات مشخصی به مسئول فنی داروخانه ها داده شود. اجرای خشک و غیر انعطاف پذیر دستورالعمل ها در چنین شرایطی، تنها سبب نارضایتی مردم می شود. ما نمی توانیم با دید سنتی و بسته به مبحث شیر خشک نگاه کنیم؛ داروخانه ها به شکل شبانه روزی فعالیت دارند و در موارد استثنایی، باید اختیار تصمیم گیری به مسئول فنی داده شود تا مشکلات را همان جا حل کند. با عنایت به تجربه چند ساله کشور در اجرای این فرایند، حالا زمان آن فرا رسیده که دستورالعمل ها بازنگری و به روز شوند. در غیر این صورت، حتی اگر اقدامات گوناگونی صورت گیرد، باز هم نارضایتی مردم پابرجا خواهد ماند.


منبع:

1404/03/13
11:00:51
5.0 / 5
163
تگهای خبر: بازار , بهداشت , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک - اپتیک، وضوح دید، کیفیت زندگی. دنیا رو واضح تر و زیباتر ببینید