اپتیک optlab

بایدها و نبایدها در مبتلایان به هپاتیت خودایمنی

بایدها و نبایدها در مبتلایان به هپاتیت خودایمنی اپتیك: یك متخصص گوارش و كبد، علل مبتلاشدن به هپاتیت خودایمنی و روش های درمان آنرا تشریح نمود.


دكتر سید موید علویان در گفت و گو با ایسنا، نقش كبد در بدن را نقشی حیاتی دانست و اظهار داشت: وظیفه اولیه كبد تصفیه هر چیزی است كه ما می خوریم. كبد در مراقبت از عفونت ها كمك می نماید و میكروب ها و سایر مواد سمی را از خون خارج كرده و به حفظ سلامت كمك می نماید. همین طور مسئولیت ذخیره انرژی برای به حركت در آوردن عضلات و كنترل قندخون و تنظیم كلسترول و نیز مسئولیت كنترل چندین هورمون و آنزیم دیگر بر عهده كبد است.
وی درباب بیماری خودایمنی اضافه كرد: سلول های دستگاه ایمنی امكان دارد گاهی به دلیلهای مختلف نتوانند بعضی از مواد و اجزای بدن را از مواد خارجی و بیگانه تشخیص دهند و بدین جهت نسبت به بافت های خودی حساس شده و بر ضد آنها پادزهر و یا آنتی بادی ترشح می كنند. در نتیجه دستگاه ایمنی به اشتباه حمله به خود بدن را آغاز می كند؛ چنین وضعیتی را بیماری خود ایمنی می نامیم.
دلایل مبتلاشدن به هپاتیت خودایمنی علویان هپاتیت اتوایمیون را وضعیتی دانست كه در آن دستگاه ایمنی بدن به اشتباه نسبت به بافت كبد حساس شده و به آن حمله می كند و موجب التهاب و تخریب آن می شود و اظهار داشت: این نوع از هپاتیت برخلاف هپاتیت های B و C در اثر عوامل عفونی و ویروسی به وجود نمی آید و قابل سرایت نیست. شیوع این بیماری در ایران معین نمی باشد، ولی در نقاط مختلف جهان از هر ۱۰ هزار نفر بین یك تا پنج نفر به این بیماری مبتلا هستند. مانند بسیاری دیگر از بیماری های خود ایمنی شیوع هپاتیت اتوایمیون در زنان بیشتر است و زنان سه تا چهار بار بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.
وی علت مبتلاشدن به هپاتیت اتوایمیون را نامشخص عنوان نمود و اظهار داشت: فرضیات مختلفی در مورد آن وجود دارد. با این وجود حالا ثابت شده است كه داشتن استعداد ژنتیكی و وجود یك عامل محرك كه فعال كننده این استعداد بالقوه باشد، برای شروع بیماری الزامی است. هر چند كه فاصله زمانی میان مواجهه با محرك و شروع بیماری می تواند طولانی باشد و شاید استمرار بیماری نیازی به تداوم وجود عامل محرك نداشته باشد. گزارش های زیادی از ارتباط میان شروع هپاتیت اتوایمیون و مصرف انواع داروهای شیمیایی و حتی گیاهی وجود دارد. هرچند كه خیلی از این ارتباط ها امكان دارد تنها یك همزمانی اتفاقی باشد.
علائم مبتلاشدن به هپاتیت خودایمنی این متخصص گوارش و كبد شایع ترین علامت هپاتیت خود ایمنی را خستگی زودرس معرفی نمود و اضافه كرد: در بعضی موارد این بیماری با علائمی نظیر كم اشتهایی، كاهش وزن، احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شكم، زردی، خارش خفیف، دردهای عضلانی و مفصلی همراه باشد. باید دانست كه هرچند توجه به علایم بالینی اهمیت خاصی دارد اما هیچ كدام از این علایم به تنهایی نمی تواند دلیلی بر مبتلاشدن به هپاتیت اتوایمیون باشد و برای تشخیص این بیماری به آزمایش های خاصی نیاز است. غیر از این حدود ۳۰ درصد از بیماران علامت خاصی ندارند و به صورت اتفاقی و به دنبال انجام آزمایشات دوره ای بیماری شان مشخص می شود.
چه زمانی پیوند كبد ضروری است؟ علویان درباب روند پیشرفت بیماری اتوایمیون اشاره كرد: روند طبیعی این بیماری به نسبت سایر بیماری های كبدی معمولاً سریع تر است و بافت كبد با سرعت بیشتری در این بیماری گرفتار تخریب می شود. اگر بیمار مبتلا به این بیماری به سرعت تحت درمان قرار نگیرد، در مدت كوتاهی بیماری اش به سمت نارسایی كبد یا سیروز پیشرفت می كند و اگر در این مرحله نیز مداخلات پزشكی انجام نشود، حیات بیمار در معرض تهدید جدی قرار خواهد گرفت. بنا بر این با عنایت به ماهیت نوسانی این بیماری، بسیار مهم می باشد كه همه بیمارانی كه مشكوك به مبتلاشدن به هپاتیت اتوایمیون هستند، بطور دقیق تحت نظر پزشك معالج باشند.
وی پیوند كبد را برای بیمارانی كه بدن شان به دارو پاسخ مناسبی نمی دهد، اقدامی موثر خواند و اظهار نمود: درصد بسیار كمی از بیماران كه پیش از شروع درمان مشخص شده بیماری شان پیشرفته است و به سیروز مبتلا هستند، امكان دارد به درمان های دارویی پاسخ مناسب ندهند و با وجود این درمان ها بیماری شان پیشرفت كند؛ در چنین بیمارانی پیوند كبد یك اقدام درمانی و بسیار موثر است.
مصرف مكمل های بدنسازی را متوقف كنید وی با اشاره به اینكه نیاز نیست این بیماران رژیم غذایی خاصی داشته باشند، اظهار داشت: بیماران مبتلا به این بیماری باید مانند هر فرد دیگری از یك رژیم غذایی سالم شامل مصرف میوه و سبزی فراوان و به حداقل رساندن مصرف چربی ها، شیرینی ها، نان، برنج، غذاهای سرخ شده و فست فودها و... پیروی كنند. همچنین استفاده از مكمل های غذایی بدنسازی نیز باید متوقف شود.
علویان درانتها درباب مصرف برخی از داروهای گیاهی اضافه كرد: برخی خوراكی ها مانند آب زرشك، آب انار، عرق كاسنی و... امكان دارد در كاهش التهاب كبد موثر باشند، اما شواهد علمی كافی جهت استفاده از این داروها وجود ندارد. البته استفاده از سایر درمان های گیاهی و سنتی نظیر حجامت به هیچ وجه به بیماران سفارش نمی گردد و بهتر است از درمان های دارویی غافل نشوند.




منبع:

1398/06/01
00:56:55
5.0 / 5
4964
تگهای خبر: آزمایش , ایمنی , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک